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When Can a Plan Pay for
Conference Expenses?

Plan fiduciaries may be able to use their ERISA account
to pay for “reasonable plan expenses.”

By lan Kopelman

RISA strictly regulates the use

of plan assets to pay costs that

arise in administering a quali-

fied retirement plan. As a gen-
eral rule, administrative expenses that
may be paid by the plan must be rea-
sonable in amount and otherwise qual-
ify for payment by the plan. Identifying
administrative expenses that meet these
criteria presents an ongoing challenge
for plan fiduciaries, particularly in the
case of expenses associated with attend-
ing an educational conference.

The general rules governing the use
of plan assets to pay administrative
expenses can be found in an exemption
to the prohibited transaction rules in
Section 406 of ERISA. Section 406 gen-
erally prohibits the transfer to or use
of plan assets by or for the benefit of a
party in interest, including a plan fidu-
ciary or employee involved in plan
administration and operation (a “plan
representative”) with respect to the
plan. Section 408 of ERISA contains an
exemption to this rule providing that
the prohibition does not apply to the
use of plan assets to pay reasonable
compensation for services rendered to
the plan. The application of the exemp-
tion is addressed in DOL Regulations
issued under Section 408, which pro-
vide that reasonable compensation can
include reimbursement by the plan for
direct expenses properly and actually
incurred by a plan representative.

Case law and DOL Advisory Opinion
Letters make clear that expenses associ-
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ated with attending an educational
conference can qualify as direct
expenses payable from plan assets
for this purpose.

To date, the DOL has issued no spe-
cific formal guidance on the subject of
what constitutes a direct expense eligi-
ble for reimbursement from the plan in
the context of attendance at an educa-
tional conference. However, a review
of the Section 408 Regulations and a
recent update to the DOL Enforcement
Manual provides some general rules
and direction for the plan fiduciary
responsible for determining if an
expense can be paid by the plan.

General Rules

1. Whether compensation is “reason-
able” is determined based on the
particular facts and circumstances
of a case.

2. An expense is not a direct expense
that can be reimbursed by the plan
if the expense would be sustained
even if services are not provided
to the plan, or if it represents over-
head costs.

3. A plan may advance funds for direct
expenses properly and actually
incurred in the performance of the
plan representative’s duties with the
plan if the amount of the advance
is reasonable with respect to the
amount of the direct expenses likely
to be incurred in the immediate
future (such as during the next

month) and the plan representative
accounts to the plan for the expenses.

. No prohibited transaction occurs

when a party dealing with the plan
pays for a plan representative to
attend an educational conference

if a plan fiduciary reasonably deter-
mines, in advance and in writing
and without regard to whether
such expenses will be reimbursed,
that (a) the plan’s payment of
educational expenses in the first
instance is prudent, (b) the
expenses are consistent with a
written plan policy or provision
designed to prevent abuse, (c) the
conference has a reasonable rela-
tionship to the duties of the attend-
ing plan representative, and (d) the
expenses for attendance are reason-
able in light of the benefits afforded
to the plan by such attendance

and payment of these expenses

by a party dealing with the plan

is unlikely to compromise the plan
representative’s ability to carry out
his or her duties faithfully under
ERISA. It should be noted that

this rule, as set forth in the DOL
Enforcement Manual, is intended to
address a third party’s reimburse-
ment of expenses. However, if reim-
bursement by a third party under
these circumstances is not a prohib-
ited transaction, then reimburse-
ment by the plan of the same
expenses under the same circum-
stances cannot be prohibited.
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Specific guidelines for determining
if a plan’s payment of particular
expenses associated with a plan repre-
sentative’s attendance at an educational
conference is permitted by ERISA can
be derived by applying the general
rules above and informal guidance
from the DOL.

Specific Guidelines

1. The plan’s terms must permit pay-
ment of expenses from plan assets.

2. A plan fiduciary (other than the one
attending the conference) must deter-
mine in advance and in writing that:
a. payment of the expenses is pru-
dent and consistent with a written
plan provision or policy designed
to prevent abuse;

b. the conference has a reasonable
relationship to the plan represen-
tative’s duties with the plan; and

c. the expenses are reasonable in
light of the benefit the plan repre-
sentative’s attendance at the con-
ference provides to the plan.

3. The plan representative attending
the conference must document and
account for each expense paid by
the plan.

4. The plan cannot pay any expense

that would be incurred if the plan
representative did not provide serv-
ices to the plan.

5. The plan’s payment of expenses is

limited to an amount equal to the
expenses that would be incurred if
the plan representative attended the
conference only for the period dur-
ing which he or she actually attends
conference sessions (the “reimburse-
ment period”). The plan representa-
tive is responsible for any expenses
resulting from conference atten-
dance before or after the reimburse-
ment period.

6. Subject to the above restrictions, a
plan can pay the following expenses:

* Registration fees (additional fees
for late registration may not be
eligible);

¢ Costs of transportation to attend
the conference for the reimburse-
ment period;

¢ Expenses for taxis or rental cars
if necessary for attendance;

e Costs for lodging during the reim-
bursement period; and

e Meals (other than for entertain-
ment or meals unrelated to atten-
dance at the conference) during
the reimbursement period.

7. The plan cannot pay the following

expenses:

e Transportation expenses incurred
because the plan representative
opted to arrive at the conference
before or leave the conference after
the reimbursement period;

* Hotel room charges for nights
before or after the reimbursement
period;

® Hotel room charges in excess of the
basic rate, such as charges resulting
from a spouse’s attendance;

e Meals that constitute entertain-
ment, are unrelated to conference
attendance or occur before or after
the reimbursement period;

* Expenses for entertainment, such
as movies, reading material or
attending a dinner or similar enter-
tainment function at the end of the
conference; and

* Personal expenses that would be
paid by the plan representative
while at home, such as health club
or spa fees, massages, alcohol, bot-
tled water, or cleaning and laun-

dry services. )
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Is the 401(k) System Working?

What finance and HR executives are saying:

65% say the current system works fine or needs only slight modification

32% say the system is generally working, but could use a number

of improvements

2% say the system is not working and needs wide-scale changes

1% say the current system should be replaced

Source: June 2009 CFO Research Services survey prepared in collaboration with Charles Schwab
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